11 Νοεμβρίου 2010

Κυριακή Εκλογών: Round 2


Ω Θέε μου! Πάλι μαλακία έκαναν οι γονείς μας!
 Οι ειδικοί λένε πως νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών ήταν η αποχή. Με το που το ανακοίνωσαν, ξεκίνησε το παιχνίδι παντομίμας. Ο καθένας εξηγεί τι σημαίνει αποχή και εμείς –οι τηλεθεατές της δημοκρατίας- προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιος απ’ όλους έχει δώσει την καλύτερη, και παραστατικότερη, εξήγηση της λέξης. Για μένα η αποχή έχει πολλές ερμηνείες. Ο αριθμός των ερμηνειών είναι ανάλογος του αριθμού ανθρώπων που απείχαν. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι μια μερίδα ανθρώπων που απείχαν το έκαναν για να αποδοκιμάσουν το πολιτικό σύστημα και όχι επειδή ο καιρός ήταν καλός και η παρέα θα πήγαινε εκδρομή για ουζάκια; Κάποιοι θα πουν ότι το υποτιμώ πολύ το θέμα, μα επιμένω πως για μένα το 40% των πολιτών που απείχαν αποτελεί μια ακαθόριστη, ευμετάβλητη και αψυχολόγητη πλειοψηφία. Το πώς θα πορευτεί λοιπόν, και το τι προσπάθησε ήδη να μας πει με την έως τώρα πορεία της, θα φανεί στο μέλλον.


Δύο είναι τα στοιχεία που κρατώ εγώ, πριν από το δεύτερο γύρω εκλογών. Το πρώτο είναι τα «βαφτίσια» που επιχειρήθηκαν από τους υποψηφίους. Τώρα, λέει, θα πάμε να ψηφίσουμε με αυτόδιοικητικά κριτήρια. Αυτό, ειλικρινά, δεν το κατάλαβα. Για να πούμε ότι αλλάζει ο χαρακτήρας των εκλογών αυτών, θα πρέπει να αλλάξουν και οι υποψήφιοι, δεν νομίζετε; Δηλαδή, θέλουν να μας πουν ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας ήταν κομματικός εκπρόσωπος στο πρώτο γύρο και τώρα, μέσα σε μία εβδομάδα, έγινε αυτόδιοικητικός;;; Σοβαρά πιστεύουν πως κάποιος από αυτούς που απείχαν στον Α’ γύρο, με πολύ περισσότερους υποψηφίους για να διαλέξουν, να θελήσουν τώρα, που οι επιλογές συρρικνώθηκαν απελπιστικά, να πάνε να ψηφίσουν ένα από τα 2 κόμματα; Και αν είναι έτσι, ποιος τους είπε ότι όσοι ψήφισαν ή απείχαν, δεν το έκαναν ήδη με αυτόδιοικητικά κριτήρια από τον Α γύρο; Αυτά είναι που με εξοργίζουν στις εκλογές, όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να μας ερμηνεύσουν και να μας χειραγωγήσουν, όλοι νομίζουν πως μας ξέρουν, λες και είναι κολλητοί μας, λες και μιλάμε κάθε μέρα! Αυτή είναι η αλαζονεία των πολιτικάντηδων και των επιτελείων τους!

Το δεύτερο στοιχείο που κρατάω από αυτό το δεύτερο γύρο των εκλογών είναι αυτό που όλοι θεώρησαν δεδομένο και δεν μπήκαν καν στον κόπο να το σχολιάσουν: τη νίκη, για ακόμη μια φορά, του δικομματισμού. Ήταν αναμενόμενο, λένε, ότι τα δυο μεγάλα κόμματα θα διατηρούσαν την πρωτιά τους, έναντι των άλλων κομμάτων. Κάποιοι λένε ότι έπιασε η μπλόφα περί πρόωρων εκλογών του πρωθυπουργού και άλλοι λένε ότι η διάσπαση και η φαγωμάρα της Αριστεράς βοήθησε σε αυτό. Δεν είναι στις προθέσεις μου να διαφωνήσω με καμιά θεωρία, αυτό που μου μένει ως γεύση όμως είναι ότι την τύχη μας εξακολουθεί να την ορίζει ένα –αντικειμενικά μικρό πλέον- ποσοστό κομματικοποιημένων –συχνά ηλικιωμένων- συμπολιτών μας, οι οποίοι ή πίστεψαν φανατικά ή βολεύτηκαν αναξιοκρατικά από αυτούς τους μηχανισμούς, και συνεχίζουν να τους στηρίζουν. Όσοι υπάρχουν αυτοί οι συμπολίτες, η Ελλάδα δεν θα αλλάξει για εμάς τους υπόλοιπους, η μίζα και η ρεμούλα θα εξακολουθούν να μας κρατούν στον πάτο.

Και ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας αυτή την Κυριακή: να απέχουμε ή να συμμετάσχουμε σε αυτή την τελευταία εκλογική αναμέτρηση; Να ασκήσουμε ή όχι το μοναδικό μας συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμα; Να είναι κομματικές ή αυτοδιοικητικές οι επιλογές μας; Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ αυτή την Κυριακή –τιμώντας και την ουσία της προηγούμενης ανάρτησης μου- θα δεθώ στο ιδεολογικό άρμα ενός μεγάλου –και αρκετά ευφάνταστου- πολιτικού κινήματος της μετά-μεταπολίτευσης, στο πολιτικό κίνημα των άκυρων-λευκών ψηφοδελτίων. Την Κυριακή, θα πάρω τον μαύρο μαρκαδόρο μου και θα γράψω πάνω στο ψηφοδέλτιο: δώστε μου μια ευκαιρία να ζήσω με αξιοπρέπεια, δώστε μου επιτέλους ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!

Καλή ψήφο σε όλους.

6 σχόλια:

Dimos είπε...

Καλημερούδια γλύκα.

Συνεχίζοντας στο πνεύμα της προηγούμενής σου ανάρτησης, θα διαπιστώσω εν τούτοις κάτι θετικό: αφενός, το ποσοστό της αποχής είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές, και αφετέρου έχουμε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά των πρασινομπλε trolls, και σημαντικά αυξημένα τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. Θα μου πεις, και πάλι τα ίδια θα είναι τα αποτελέσματα αφού ο 2ος γύρος περιστρέφεται γύρω από το γνωστό δίπολο. Σίγουρα, αλλά αν μη τι άλλο καταγράφηκε μια εμφανώς αυξημένη δυσαρέσκεια που είναι πολύ πιθανό να διογκωθεί ακόμα περισσότερο.

Χαχαχαχα! Εγώ σκέφτηκα κάτι άλλο. Να photoshopάρω μια εικόνα όπου θα βάλω να αγκαλιάζονται... τρυφερά ο Μπουτάρης, ο Γκιουλέκας, ο Μπόλαρης και ο Ψωμιάδης και από κάτω θα γράψω "UNA FATSA, UNA RATSA", και αφού την εκτυπώσω, να την ρίξω στο ψηφοδέλτιο. Αφού έτσι κι αλλιώς ό,τι και να γράψουμε σε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο δεν θα το λάβουν υπόψη τους ούτε θα ιδρώσει το αυτάκι, γιατί να μην κάνουμε και λίγη πλάκα μα τον Τουτάτη;

Αν έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά εδώ:

http://megalesistories.blogspot.com/2010/08/blog-post_03.html

Είχα μόλις επιστρέψει το καλοκαίρι από τις διακοπές μου στην Θεσσαλονίκη και με είχε πιάσει κρίση πολιτικής και αμπελοφιλοσοφικής ενατένισης. Αυτό, σε συνδυασμό με την ζέστη και την συζήτηση που είχα κάνει με έναν τροτσκιστή φίλο μου, γέννησε αυτό το τεράστιο κείμενο. Παρ'όλ'αυτά πιστεύω ότι είναι και ένα από τα πιο συγκροτημένα που έχω γράψει, απλά είναι βαρύ και δύσκολο και για αυτό λόγο δεν το διάβασε σχεδόν κανείς :Ρ. Βέβαια, ίσως αυτό να οφειλόταν και στο ότι όλοι θα έλειπαν ακόμα τότε για διακοπές! Τέλος πάντων, θα χαρώ πολύ αν βρεις χρόνο και υπομονή να το διαβάσεις, αν μη τι άλλο εσύ θα το νιώσεις.

Dimos είπε...

Το όλο θέμα στο παραπάνω κείμενο είναι μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του συστήματος.

anidifranco είπε...

@Dimos Το είχα δει και είχα επιχειρήσει ήδη να το διαβάσω το κείμενο σου. Δεν με πείραξε που είναι μεγάλο, το βρήκα ενδιαφέρον πολύ -όπως σωστά μάντεψες- απλά μιλάς για πράγματα που ξέρω καλά από τη σχολή, οπότε δενδυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να το παρακολουθήσω. Για αρχιτέκτονας, πολύσκέφτεσαι όμως, να το προσέξεις :-Ρ. Μου άρεσε η ιδέα με το ψηφοδέλτιο πάντως, μακάρι να είχα και εγώ ταλέντο στο photoshop, θα έκανα θαύματα! Φιλιά καλέ μου :-)

Dimos είπε...

Καλημέρα γλύκα! Μια διόρθωση μόνο: είμαι πολιτικός μηχανικός, όχι αρχιτέκτονας! Οι αρχιτέκτονες είναι υπερτιμημένοι σκιτσογράφοι (κλασική ρατσιστική πολυτεχνική ατάκα :Ρ)!

Αυτό με το ψηφοδέλτιο θα το κάνω, δεν παίζει!

Φιλιά

anidifranco είπε...

@Dimos πολιτικός μηχανικός;Μάλιστα, ακόμη χειρότερα, δεν θα έπρεπε να σκέφτεσαι καθόλου άρα, απλά να πίνεις καφέ και να κάνεις δημόσιες σχέσεις :-ΡΡΡΡ Do the right thing σήμερα :-)

Dimos είπε...

Καλημέρα, σμμμμμουτς! I will... πάντως αυτό το "πολιτικός" στο "πολιτικός μηχανικός" μου κάθεται σαν αγκάθι στον λαιμό! Εγώ ασχολούμαι με στατική, δναμική, εδάφη, μπετά, πολυκατοικίες, γέφυρες και σήραγγες, η πολιτική πού κολλάει;! :Ρ

Μετά την ψήφο θα φύγουν κάτι ουζάκια να γουστάρουμε λίγο.