27 Μαΐου 2011

poetry in motion...


«Η θεωρία των ελίτ:  εκφράζουν ανοιχτά τη δυσπιστία τους προς τις μάζες και υποστηρίζουν την αναγκαιότητα καθοδήγησης τους από μία κοινωνική ομάδα ‘ανώτερων ατόμων’. Την ‘κυβερνώσα’ ‘η ‘πολιτική ελίτ’. Θεωρούν πως η διαίρεση κάθε κοινωνίας σε δύο πολιτικές κατηγορίες ή ‘τάξεις’, σε μια μειοψηφία ‘εκλεκτών’- στη λεγόμενη ελίτ- που κυβερνά και στις εξουσιαζόμενες μάζες, αποτελεί αναπόδραστο γεγονός, καθώς οι τελευταίες δεν διαθέτουν ούτε τις ικανότητες, ούτε τις γνώσεις ή έστω το ενδιαφέρον για ενεργητική συμμετοχή στην πολιτική ζωή και στη διακυβέρνηση της κοινωνίας».

12 σχόλια:

Saq είπε...

Το "να καθοδηγείς" πολιτικά, πάντως, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Το πιο κακό για μένα είναι ότι το κάνουν τα πιο ακατάλληλα άτομα.

anidifranco είπε...

@Saq Ότι είναι ακατάλληλα είναι το μόνο σίγουρο. βασικά, η θεωρία των ελίτ γεννήθηκε πριν πολλά χρόνια και δυστυχώς η αλαζονεία της εξουσίας ή όσων εξουσιάζουν την κράτησε μέχρι και σήμερα ζωντανή. Διάβασα πολλές αναλύσεις της κινητοποίησης, και πολλές από αυτές προσπαθούν να υποτιμήσουν τη μάζα των ανθρώπων που κατέβηκε στις πλατείες, λέγοντας τους απολιτικ. Στο μυαλό μου ήρθε με την μία η θεωρία των ελίτ....

Saq είπε...

http://thessalotipota.blogspot.com/2008/09/blog-post_18.html

anidifranco είπε...

@Saq Στο μυαλό μου είχα τους Μόσκα και Παρέτο, αλλά και ο κύριος της ανάρτησης μου κάνει. Λοιπόν, σου αντιστρέφω το τελευταίο σου ερώτημα και ρωτάω κάνοντας αυτοκριτική πιστεύεις ότι καταλαβαίνεις τα πάντα; Ακούς τους φίλους σου ή απλά προσπαθείς να περάσεις τη γνώμη σου; Εσύ πιστεύεις, αλήθεια, ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι φαινομενικοί; άντε, απάντα και σε κανένα σχόλιο, διότι δεν μου τα λες καλά τελευταία :)
Για να σου δώσω τις δικές μου απαντήσεις: δεν καταλαβαίνω τίποτα, διότι τα πάντα θέλουν χρόνο και πολύ έρευνα για να δείξουν το πρόσωπο τους, είμαι κατά λοιπόν των βιαστικών συμπερασμάτων. Ακούω όχι μόνον τους φίλους, αλλά κυρίως τους 'εχθρούς' μου, κοινώς αυτούς με τους οποίους διαφωνώ, γιατί έτσι θα μάθω πολύ περισσότερα. Δεν με ενδιαφέρει να περάσει η γνώμη μου, αλλά αν περάσει δεν θα στεναχωρηθώ κιόλας. Και τέλος, το πιο σημαντικό απ' όλα: δεν μπορώ να έχω γνώμη για τους περισσότερους Έλληνες, εφόσον δεν τους έχω καν γνωρίσει! Κοινώς είναι ΜΕΓΑ λάθος να μιλώ για την πλειοψηφία λες και είναι ένα κοπάδι ζώα που έχω μπροστά μου και μπορώ να παρατηρώ τις κινήσεις και τις σκέψεις τους.

Saq είπε...

Αν καταλαβαίνω τα πάντα; Όχι βέβαια. Ούτε τα μισά, αλλά κάνω φιλότιμες προσπάθειες :)

Τους φίλους μου -και όχι μόνο αυτούς- τους ακούω προσεκτικά και ποτέ δεν βγάζω συμπεράσματα "επιτόπου". Όλα θέλουν το χρόνο τους και την έρευνά τους.

Το τρίτο ερώτημα θα ήταν καλύτερο να το αποφύγω διότι θέλει πολύ χρόνο για να εξαντληθεί και ίσως παρεξηγηθούν οι απόψεις μου. Τέλος πάντων, ναι πιστεύω ότι είναι, αλλά όχι μόνο οι Έλληνες. Πιθανότατα μέσα σε αυτούς να βρίσκομαι και εγώ. Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί υποτιμάς τόσο πολύ τα ζώα. Ο άνθρωπος είναι λίγο πιο έξυπνος από τα ζώα αλλά δεν παύει να είναι ένα ον, ζει σε κοπάδια και οι αντιδράσεις των περισσοτέρων είναι προβλέψιμες μετά από μεγάλη και προσεκτική παρατήρηση.

anidifranco είπε...

@Saq Όπως βλέπω συμφωνούμε απόλυτα στα 2 από τα 3 ερωτήματα. βαρετό:Ρ Πάμε στο 3ο λοιπόν. Με προβληματίζει που εξισώνεις τα ζώα με τους ανθρώπους. Δεν έχω τίποτα εναντίων των ζώων, αντιθέτως, είμαι μεγάλη ζωόφιλη, αλλά υποτίθεται ότι διαφέρουμε από αυτά σε δύο πράγματα α)στη διανόηση και β)στα ένστικτα. Ο άνθρωπός σκέφτεται και ξέρει τον τρόπο να περιορίζει τα ένστικτα του. Το γεγονός ότι τον εξισώνεις με το ζώο μάλλον δείχνει ότι δεν εξασκείς καμία από τις 2 παραπάνω αρετές που μας διαφοροποιούν από τα ζώα (έλα, να σου την πω και λίγο να αναψούν τα αίματα, χαχαχαχαχαχ) Καλημέρα :)

Saq είπε...

Εξισώνω; Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Κανένας δεν είναι ίσος (ίδιος) σε αυτόν τον πλανήτη, ούτε οι άνθρωποι ο ένας με τον άλλον. Εγώ μιλάω για παρόμοιες συμπεριφορές. Και επειδή όπως σωστά ανέφερες ο άνθρωπος είναι πιο "έξυπνος", είναι και πιο απρόβλεπτη και δύσκολο να παρατηρηθεί η συμπεριφορά του. Θα σου αναφέρω για παράδειγμα την περίπτωση του σπανακιού στην Αμερική. Για να πουλήσουν το σπανάκι, έφτιαξαν τον Ποπάυ.

Αυτό που βάζεις ως β), τα ένστικτα δηλαδή, ισχύει απλά επειδή ο άνθρωπος είναι πιο νοήμον ον. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, τα ένστικτα, δεν μπορούμε να τα συγκρατήσουμε και γιαυτό τα εκτονώνουμε :)

anidifranco είπε...

http://www.videoman.gr/?p=2263 Περί ζώων ο λόγος, για δες και αυτό:) Καλημέρα!!!

Saq είπε...

Γαμάτο έτσι; δες και αυτό!
http://thessalotipota.blogspot.com/2010/07/battle-at-kruger.html

anidifranco είπε...

Καλά ρε συ, πόσο θεσσαλονικιός είσαι; Σε λέω;;;;; Την ξεφτιλίσαμε την ανάρτηση, έτσι; National Geographic το κάναμε εδώ μέσα. Χαχαχαχα.
Πέρα από την πλάκα…τι αντοχή έχει αυτό το μικρό;;;; Έπαθα πλάκαααα! Σε ένα συμβολικό επίπεδο, τελικά the little people έχουν μεγάλες αντοχές. Όσο για την εκδίκηση του κοπαδιού…αχ…sweet revenge!!!!

Saq είπε...

Χαχα, είμαι, πολύ. Ε,μα και συ έπιασες το αγαπημένο μου θέμα. Δως μου ζώα και τρέλανέμε :)

Sweet renenge; τι μου θύμισες, πάω να το ακούσω! http://www.youtube.com/watch?v=h8bVEAWS3xQ

anidifranco είπε...

@Saq Βάλτο σιγά, θα ξυπνήσεις το μωρό!!! :)))